Miód Spadziowy

Spadź to lepka, słodka ciecz występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach iglastych i rzadziej liściastych. Jej skład to przede wszystkim wydzielina produkowana przez czerwce, miodówki i mszyce żywiące sie sokami roślinnymi drzewa. Pszczoły zbierają spadź i następnie produkują z niej miód spadziowy.
Miód spadziowy z drzew iglastych charakteryzuje się ciemnym i bardzo ciemnym zabarwieniem-od brązowego, przez ciemno-brązowe do (niemal) czarnego. Miody spadziowe mają gęstą konsystencję i dużą lepkość.
Spadź występuje tylko w niektórych regionach kraju i nie każdego roku.
Jakie właściwości ma miód spadziowy?
• jest pomocny w schorzeniach układu dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, sprawdza się podczas zapalenia płuc i astmy.
• działa przeciwmiażdżycowo
• pomogą w chorobach stawów
• koi nadwerężony układ nerwowy
• ma właściwości silnie odtruwające, poleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach.
• zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy
• ma właściwości przeciwrakowe
• poleca się go po przebytych kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz przy dolegliwościach związanych z kamicą nerkową.
• zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe
• uodparniający

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress