(zielonkawy z drzew iglastych lub brunatnozielony z drzew liściastych). To wspaniały miodowy „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zwiększa odporność organizmu. Zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe. Zalecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Spadź to lepka, słodka ciecz występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach iglastych i rzadziej liściastych. Jej skład to przede wszystkim wydzielina produkowana przez czerwce, miodówki i mszyce żywiące sie sokami roślinnymi drzewa. Pszczoły zbierają spadź i następnie produkują z niej miód spadziowy.
Miód spadziowy z drzew iglastych charakteryzuje się ciemnym i bardzo ciemnym zabarwieniem-od brązowego, przez ciemno-brązowe do (niemal) czarnego. Miody spadziowe mają gęstą konsystencję i dużą lepkość.
Spadź występuje tylko w niektórych regionach kraju i nie każdego roku.
Jakie właściwości ma miód spadziowy?
- jest pomocny w schorzeniach układu dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, sprawdza się podczas zapalenia płuc i astmy.
- działa przeciwmiażdżycowo
- pomogą w chorobach stawów
- koi nadwerężony układ nerwowy
- ma właściwości silnie odtruwające, poleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach.
- zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy
- ma właściwości przeciwrakowe
- poleca się go po przebytych kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz przy dolegliwościach związanych z kamicą nerkową.
- zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe
- uodparniający
Dostępne pojemności:
- 1,2kg
- 650g
- 400g
- 250g
- 50g